Optimert for 1024x768 px   Startside   Blogg   Personlighetstyper   Temaer   Målgrupper   Politisk dialog   Kontakt

Farger, mat og helse

Lys og farger påvirker hjernen, og innvirker på kjertler som produserer hormoner. Disse hormonene styrer forbrenningen, søvnmønsteret og vår seksualitet, for å nevne noe. Den sterkeste innvirkningen på vår fysiologi har rødt og blått lys. Det kan du teste selv ved å måle muskelstyrken i håndtrykket ditt ved ulikt lys, eller se hvor mange ganger du blunker.
Fargeterapeuter hevder at alle kroppens organer, kjertler og systemer relateres til de ulike fargene, og kan behandles deretter.


Nyere forskning viser at fargesterk frukt og grønnsaker inneholder flere antioksydanter og er generelt sunnere enn fargesvake. Jo sterkere farger, desto mer innhold av de mirakuløse stoffene. Disse stoffene beskytter oss mot sykdommer og motvirker tidlig aldring. Mye av det sunne ligger i selve fargestoffene!

I boken Farge dietten, utgitt på Cappelen, kan vi lese følgende:
”Av alle farger er blåfargen den mest beroligende ….. på samme måte virker blå og fiolette matvarer dempende på det oksidative stresset fra de frie radikalene (som hele tiden truer med å skade cellene våre.) I ORAK-testene på Tufts University i USA så man at de blå matvarene tilintetgjorde flere frie radikaler enn noen annen mat. Blåbær og bjørnebær var klare vinnere i klassen for friske frukter og bær. …….. Den antioksyderende kraften befinner seg bokstavelig talt ”i det blå”.”

 

Farger og barn/ungdom

Å gi våre barn en god fargebalanse er meget viktig! Barn trenger farger, men i dagens samfunn kan det i noen sammenheng bli for mye av det gode. Knallfarger på barnerommet der barnet skal sove kan skape søvnforstyrrelser, og urolige barn blir enda mer urolige i f. eks. rødt. Blått senker derimot puls og blodtrykk, og får pupillene til å trekke seg sammen. I et blått soverom forstår barnets hjerne at det er tid for å sove.
Den polske neuropsykologen Kurt Goldstein, oppdaget gjennom sine mange studier av farger på 1930 – 1940 tallet en klar sammenheng mellom sykdomsreaksjoner og farger. Bl.a. observerte han at rødt var uheldig for epileptikere og pasienter med Parkinsons sykdom, mens grønt og blått var gode farger.

Undervisning av barn/ungdom i fargepsykologi
Som et forsøk fikk jeg lov å undervise to syvende-klasser på Åsgårdstrand skole i september 2003. Gruppen besto av ca. 50 barn i 12-års alderen, både gutter og jenter.
Jeg fortalte først om fargenes betydning, og hva hver farge representerer. Deretter tok jeg for meg de syv mennesketypene og relaterte det både til mobbing, det å bli kjent med seg selv og sine medelever, bygge opp selvtillit, farger i klær og interiører etc.
For meg var det en stor glede at elevene viste virkelig interesse og etter hvert stilte mange spørsmål. De var oppmerksomme og lydhøre, og ga meg til og med applaus da jeg var ferdig. Tilbakemeldinger fra både foreldre og barn er at dette var et tema som fenget.

Design, reklame og interiør.

Farger er den raskeste form for kommunikasjon. Vi oppfatter farge før form. Derfor er det viktig at designere og reklamefolk lærer seg hva fargene signaliserer. Feil fargevalg på emballasje, logo eller designprogram vil sende gale signaler. Det kan medføre at et produkt ikke selger.
Galt fargevalg i en forretning, frisørsalong eller på en messe-stand kan bety dårlig salg/lite besøk. Vi må også være bevisst at det samme gjelder for uniformer og hva vi kler oss i når vi representerer.
En designer eller interiørarkitekt må være på vakt for ikke å velge farger ut fra egne fargepreferanser, men velge riktig fargepsykologisk!

Vil du gå noen skritt videre sammen med meg, for å se hvordan vi i hverdagen kan benytte fargene i alle sammenhenger? KLIKK

 

 

 

Klikk på bilde for større versjon

 

 

.

  Design 2003 Bjørnstad Media